Inspiratsiooni Lapimaalt: Kui tahtmist on, leiduvad ka võimalused!

 Kategooria Uudised

Septembri viimastel päevadel käis Põhja-Harju Koostöökogu koos Ida-Harju Koostöökojaga õppereisil Põhja-Rootsi Lapimaal, kus viie päeva jooksul külastati kolme väga aktiivset külakogukonda – Vuollerimi, Hakkase ning Överkalixi küla.

Vuollerimi küla paistab silma äärmiselt kõrge kogukondliku ettevõtlikkusega – külas on ligikaudu 800 elanikku ning nad on asutanud umbes 40 mittetulundusühingut. Ettevõtlus on hästi põimitud kohalikku kultuuri, millest annab tunnistust kohalike ettevõtete väga suur hulk – umbes 60, millest 8 kuulub külakogukonnale! Kogukonnale kuuluvad ettevõtted ehk Bygdebolag´id on piiratud vastutusega ettevõtted, mis kõik investeerivad oma kasumi kohalikku kogukonda. Näiteks peab küla ise kooli, külal on oma hotell (tegelikult lausa kaks!), juustuvabrik, toitlustusettevõte, mägiveistefarm, hüdroelektrijaam jne.

Veidi rohkem külaelanike peetavast hotellist – külas seisis räämas üks hoone ning külaelanikele tundus, et nende külla kuluks hotell ära.  Hotellil on 200 külaelanikust osanikku, kellest osad panustasid rahaliselt (alustades 1000 SEK-iga) ja ca 120 inimest panustasid vabatahtliku tööga hotelli remontimisel.  Hotelli igapäevamajandamine (koristamine, pesupesemine, heakorratööd jne) käib samuti vabatahtlike najal. Kogu teenitud tulu läheb ettevõttesse tagasi ja külaelanikud on uhked, et nad omavad hotelli.

Hakkase küla asub Hakkase piirkonnas ehk  Hakkasbygdenis, mis koosneb umbes 20 külast. Hakkase külas elab u 350 elanikku  ja külas on oma kool, kirik, kogukonnamaja, elektriautode kiirlaadimispunktid, bensiinijaam, pitsakohvik ja kohalik toidupood. Loodud on Hakkasbygdens Boende ehk kogukonna ühing, mis kuulub enam kui 300 kohalikule elanikule.  Nii rajati üheskoos näiteks kohalik bensiinijaam, kus opereeriv kütusemüüja maksab kogukonnaettevõttele selle eest renti ning kasum läheb loomulikult kogukonda tagasi.  Märkimisväärne ühine ettevõtmine oli ka Gällivare külakeskuses 15 korteriga räämas maja renoveerimine, sest kohalikus külakeskuses oli suur puudus elamispindade järele, mida nüüd välja renditakse.

Överkalixi küla on ühtlasi ka samanimelise väikese valla keskus (Aasta vald 2022), panustab aktiivselt kohalikku elukeskkonda. Väljakutseid neil jagub ja näiteks suurimaks murekohtaks on suur tööjõudpuudus, sest piirkonna populatsioon on pigem madal. Vallas on aga üle 40 väga aktiivse ühingu, kes korraldavad aktiivselt kogukondliku elu ning on praktiliselt ka isemajandavad.

Igas külas tervitasid külalisi särasilmed ja energiast tulvil vabatahtlikud, kellest lausa õhkus uhkust oma koduküla ettevõtmiste üle. Kogukonda panustamine on seal niivõrd loomulik ja iseenesestmõistetav ning mitte kordagi ei kõlanud kellegi jutust murekohta, et abikäsi ja tegijaid oleks vähe. Üheskoos on võetud vastutus ning üheskoos seda ka kantakse.

Õppereis toimus tänavu aasta alguses hoo sisse saanud koostööprojekti „Uut hoogu“ raames ning reisi eesmärgiks oli tutvuda kohalike külainitsiatiivide ja ettevõtmistega. Põhja-Harju Koostöökogu poolt osales reisil 10 inimest, kelleks olid Viimsi, Rae ja Jõelähtme külade esindajad.

Koostööprojekti partneriteks on Põhja-Harju Koostöökogu (juhtpartner), Ida-Harju Koostöökoda ning Lääne-Harju Koostöökogu.

 

Fotod: Tõnis Tuuder